söndag 22 juni 2008

Vampiga naglar!


Vår gästskribent Sminkan ger oss storyn bakom det vampiga nagellacket.

Termen vampig förekommer frekvent när det handlar om nagellack. På www.nailgal.com kan man söka bilder under kategorin Vampy och på bloggar och i forum beskrivs färger med det ordet. Vampiga naglar… För mig är det blodrött men de färger som menas är förutom det även de mörka, dramatiska röda. De vinröda, purpurtonade och även djupt brunröda. Ibland verkar man räkna in alla mörka färger som till exempel svart och blått också.
Uttrycket vamp kommer från stumfilmens tid. Det har sitt ursprung i en film som hade en dikt av Kipling, ni vet, han med Djungelboken, som förlaga. Dikten var ”The Vampire” och genast förstår vi alla kopplingen! Samma attribut som vampyren fast utan huggtänderna blev vampens kännetecken. Blek hy, mycket smink och mörkt hår dramatiska kläder i mörka färger. Långa naglar lackade i mörka nyanser. Vampen var den sofistikerade, lockande femme fatalen, hon som var kvick och slagfärdig och mystisk och självständig. Vampen förförde och förgjorde män lika lätt som vampyren förförde och förgjorde sina offer. Med tiden blev dock vampen något annat. En sexuellt utmanande kvinna i tight klänning som ibland görs lite löjlig. Fortfarande vill jag dock hellre vara vamp än den stjärnögda och hemvävda flicka som får gå hem med hjälten i slutet av filmen. Dessutom föredrar jag China Glaze Vampy framför Essies Blushing Bride, hur sött det än är med ljusrosa…
Vampiga naglar var alltså temat. Jag gillar ju mörka färger på nagellack och har samlat på mig en del mörkröda, purpurtonade och blodröda lack. Trender kommer och går, man vill ha neon eller pastell, skimmer eller kräm. Men vampiga naglar finns där hela tiden. Kanske mer av ett höstligt tema, men man kan inte helt räkna ut den vampiga nageln på sommaren heller. Ibland är man bara så sugen på ett djuprött lack. Det är elegant och sofistikerat, alltid snyggt och passar alla.

//Sminkan (sminkan.blogg.se)

Inga kommentarer: